Persoonlijke ontwikkeling

_

Ontwikkeling; Een natuurlijk gegeven.

In de natuur ontwikkelt alles zich vanzelf. Een zaadje heeft het potentieel om een bloem te worden en onder de juiste omstandigheden gebeurt dat ook. De eikel is in potentie een volgroeide eik. Dit proces heet ontwikkeling of groei en het is een automatisch, natuurlijk proces. Het gebeurt of het gebeurt niet, afhankelijk van de omstandigheden.

Met mensen gaat het in feite net zo. Alleen…er is een persoon bij betrokken en dan noemen we het persoonlijke ontwikkeling. Of persoonlijke groei. Er zijn mensen die gewapend met een heus projectplan hun persoonlijke ontwikkeling aanpakken. ‘Als ik nu NLP Master word kan ik een flinke stap maken in mijn persoonlijke ontwikkeling.’

Gewapend met persoonlijke doelen, ambities, targets en wensen werken we ons een weg door onze persoonlijke ontwikkeling. En we streven naar van alles in de hoop om in de toekomst meer geld te hebben, een betere relatie te hebben, fijner werk te hebben, meer in balans te zijn, pro-actiever te zijn, gelukkig te worden of spiritueel verlicht te zijn.

Weet je waarom sporters euforisch zijn als ze over de finish zijn gekomen en hun medaille hebben ontvangen?

Het voor de hand liggende antwoord is omdat hun felbegeerde doel is behaald. En daar wordt je blij van.  Ogenschijnlijk lijkt dat zo maar de echte reden van de euforie ligt in het feit dat voor een korte periode alle verlangens stilvallen. De sporter komt in een staat zonder verlangens; het ego is eventjes stil. En als het ego stil is ervaar je direct gelukzaligheid.

Pleit ik nu om alle doelen, wensen, verlangens, ambities of dromen overboord te zetten? Welnee!

Buiten het feit dat het onmogelijk is om verlangens overboord te zetten – ze zijn er gewoon – is het ook niet gezond om je hartsverlangens te onderdrukken. Dus ga vooral je gang, volg je hart en realiseer wat je graag wilt.

Alleen is het onzinnig om te geloven dat het vervullen van je verlangens je gelukkig gaat maken. Als je dat gelooft trap je onbewust in de valkuil van ons ego. Namelijk: dat als we de wortel die voor ons neus hangt in de toekomst kunnen pakken, we gelukkig worden.

Je kunt niet gelukkig worden, je kunt alleen maar gelukkig zijn.

Prima om dromen na te jagen maar als er geen geluk aanwezig is bij het begin van de reis, zal er op de eindbestemming ook geen geluk te vinden zijn. Omdat ons ego heel snel weer een nieuw worteltje ziet waar het achteraan wil.

Ontwikkeling is dus wat mij betreft niet iets dat je plant, alsof het een project is; het is veel meer iets dat op onverwachte momenten gebeurt, simpelweg omdat het leven je dan iets voorschotelt waar je niet omheen kunt. En dat gaat helemaal vanzelf.

In de tussentijd hoef jij niet van alles na te jagen en te zoeken en kun je gewoon om je heen kijken en genieten van het wonder dat leven heet.

Of zoals Tony Parsons, een Engelse schrijver en spreker, het omschrijft: ‘Het leven is geen opdracht. Er valt absoluut niets te bereiken, behalve de realisatie dat er absoluut niets te bereiken valt….’

Plaats bericht

Security Code:

Van gedachten wisselen?

06-18996726
peter.gerritsen@nieuwedimensies.nl