Droombaan


Bij TalentFirst hebben we een eenvoudig streven waar al onze activiteiten op zijn gericht: iedereen een droombaan!

Maar wat is dat nu, een ‘droombaan?’ In mijn workshops, trainingen en coachings merk ik dat veel mensen negatieve associaties bij de term droombaan hebben.‘Oh, dat betekent zeker dat je op een tropisch eiland gitaar gaat spelen onder een palmboom! Dat zouden we allemaal wel willen!”, hoorde ik laatst iemand zeggen.

Los van het feit dat de laatste uitspraak feitelijk onjuist is (een heleboel mensen willen helemaal niet gitaar spelen onder een palmboom) zijn ook de negatieve associaties over de term droombaan doorgaans onterecht.

Voor mij voldoet een droombaan aan 4 kenmerken. Elk van die kenmerken is belangrijk en bepalen of je in een droombaan of in een dramabaan zit. Uiteraard is de mate van belangrijkheid van die kenmerken voor iedereen anders.

1. De baan past bij jouw persoonlijkheid
Dit is waar wij bij TalentFirst vooral op hameren en hier begint het mee. Het betekent eenvoudigweg dat je met passie je talenten inzet op je werk. Dat je lichtjes in je ogen krijgt van het werk dat je doet en dat je er energie van krijgt. Dit is m.i. het belangrijkste kenmerk: als hier niet aan wordt voldaan houdt het snel op.

2. Context waarin je werkt
Je kunt een fantastische baan hebben waarin je met plezier al je talenten kan laten zien maar als je een baas hebt die je het leven zuur maakt kan het toch een dramabaan zijn. In de context zit nog meer: je collega’s, de sfeer op de werkvloer, de cultuur van de organisatie, de mate waarin je wordt gezien en gewaardeerd, etc., etc.. Kortom alles dat zich buiten de inhoud van je werkt bevindt maar dat toch bepalend is hoe je het werk beleeft.

3. Persoonlijke belemmerende patronen
Nu kun je een fantastische job hebben met hele fijne collega’s in een organisatie waar een cultuur heerst die helemaal aansluit bij wat jij belangrijk vindt en toch kun je nog uit de bocht vliegen. Simpelweg omdat je bijvoorbeeld moeite hebt met nee zeggen, iedereen te vriend wilt houden of geen prioriteiten kan stellen. Oftewel allerlei persoonlijke thema’s en patronen die je belemmeren. Ik ken iemand die al zijn dromen in zijn werk kon realiseren met een team van fantastische mensen om zich heen en toch een burn-out kreeg. Hij kon geen nee zeggen en geen grenzen stellen en laadde veel te veel hooi op zijn vork.

4. Beloning
Of het nu in geld is of in natura, het zal voor jou in balans dienen te zijn. Iedereen maakt zijn of haar eigen afweging hierin, het gaat erom dat de beloning voor jou goed voelt.

Rest natuurlijk de vraag of ik zelf een droombaan heb. Eens kijken: op punt 1 en 2 scoor ik tegen de 100% en punt 4 gaat steeds beter. Blijft over punt 3. Mmm, ik ben wat lui en werk totaal niet planmatig. En…ik ben er inmiddels achter dat je van je ‘zwakte’ je ‘kracht’ kunt maken. Ik weet met steeds minder inspanning meer resultaat te behalen (lui!) en kan steeds beter loslaten en varen op mijn intuïtie (niet planmatig!). Het antwoord is dus ja…!

En jij?

Plaats bericht

Security Code:

Van gedachten wisselen?

06-18996726
peter.gerritsen@nieuwedimensies.nl